Trakya ve Nükleer Santral Paneli, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Kent Konseyi, Trakya Platformu, TMMOB ve Tekirdağ Barosu işbirliğiyle Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Panele, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün, Baro Başkan Yardımcısı Av. Zümrüt Canku Arslan, Çevre Kent ve İklim Değişikliği Komisyonu Koordinatörü ve Baro Yönetim Kurulu Üyesi Av. Büşra Gürbüz, Komisyon Üyesi Av. Serçin Deneri, Av. Mert Elekçi ile birlikte çok sayıda meslektaş katılım sağladı. Çevre ve enerji politikalarının bölgeye etkilerinin değerlendirildiği panele, geniş bir katılım gerçekleşti.
Panelin açılış konuşmaları, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün ve Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Berrin Başol Menekşe tarafından yapıldı. Av. Egemen Gürcün, konuşmasında Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca çevreye duyarlılığın bir hukuk devleti olmanın temel göstergelerinden biri olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Nükleer enerji projelerinin yaratabileceği riskler ve olası etkilerinin toplum nezdinde bilinmesi, ortak bir bilinç oluşturulması açısından büyük önem taşımaktadır. Hukuki ve bilimsel çerçevede yapılan bu tür toplantılar, Trakya gibi stratejik ve ekolojik öneme sahip bir bölgede sorumluluk bilincinin artırılmasına katkı sağlamaktadır."
Panelin moderatörlüğünü Av. Güneş Gürseler üstlenirken, çevre mücadelesinin dününü ve bugünü aktardı. Alanında uzman isimlerin bilgi ve deneyimlerinin paylaşıldığı panelde Prof. Dr. Doğanay Tolunay, nükleer enerji projelerinin ekosistem üzerindeki etkilerini değerlendirirken, Ekosfer Derneği Kurucularından Özgür Gürbüz, nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payının sanıldığından çok daha düşük olduğunu, dünyadaki örneklerle karşılaştırmalı olarak anlattı. Gürbüz, nükleer enerji yatırımlarının yüksek maliyetli ve uzun vadeli projeler olduğuna dikkat çekerek, bu kaynakların daha verimli ve sürdürülebilir alternatif enerji yatırımlarına yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Burcu Tokuç, nükleer enerjinin toplum sağlığına olası etkilerine değinirken, İlksen Dinçer Baş ise ekokırım suçunun getirilmesinin önemini ele aldı.
Panelin sonunda katılımcılar, Trakya'nın çevresel sürdürülebilirliği için ortak bir irade ve dayanışma sergilenmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu. Tekirdağ Barosu, çevre ve doğanın korunması adına benzer etkinliklere destek vermeye devam edeceğini açıkladı.