Mustafa Kemal Atatürk

Tekirdağ Barosu, Fromm’un “Sahip Olmak ya da Olmak” Eseri Üzerine Kitap Sohbetinde Buluştu

Tekirdağ Barosu, Erich Fromm’un insanlık tarihine ve günümüz toplumuna ışık tutan eseri Sahip Olmak ya da Olmak kitabı üzerine konuşmak için bir araya geldi.
 
Etkinlikte, Fromm’un kitabında öne çıkardığı iki temel yaşam biçimi  “sahip olmak” ve “olmak” üzerinden insanın mutluluk arayışı, yabancılaşma, tüketim toplumu, özgürlük, sevgi ve yaratıcılık gibi konular ele alındı. 
 
Katılımcılar, günümüz dünyasında tüketim kültürünün insan ilişkileri üzerindeki etkilerini, bireyin “sahip olduklarıyla” mı yoksa “kim olduğu ile” mi var olduğu sorusunu tartıştı. Ayrıca eğitimden dine, sosyal yaşamdan bireysel ilişkilere kadar hayatın farklı alanlarında “sahip olmak” ve “olmak” yönelimlerinin yansımaları örneklerle değerlendirildi.
 
Özellikle kapitalizm ve marksizmi konu edildiği bölümde, Fromm’un,  kapitalist sistemin sürdürülebilir olmadığı, insanı ve doğayı yok oluşa sürüklediği  görüşü üzerine konuşuldu. Fromm’un çağrısına paralel olarak, toplumun bir an önce “sahip olmak” bilincinden “olmak” bilincine yönelmesinin insanlığın geleceği açısından zorunlu olduğu vurgulandı.
 
Sahip Olmak ya da Olmak”’ın yalnızca felsefi bir eser değil, aynı zamanda modern toplumun sorunlarını gözler önüne seren ve bu sorunlara çözüm için yol gösteren güncel bir rehber niteliğinde olduğu konusunda görüş birliği sağlandı.
 
Bir sonraki kitap sohbetimiz 21 Ekim 2025 tarihinde saat 15.30’da Tekirdağ Barosu Hizmet Binası’nda Loic Bollache’nin Hayvanlar Nasıl Düşünür, İnsan Ne Görür adlı eseri üzerine gerçekleştirilecektir.
 
Kasım ayı için ise Ahmet Büke’nin Deli İbrahim Divanı adlı kitabı okunmak üzere belirlenmiştir.
 
Tüm meslektaşlarımızı bu keyifli sohbetlere davet ediyor, katılımlarınızı bekliyoruz.