Mustafa Kemal Atatürk

Tekirdağ Barosu Cezaevi İzleme ve Tutuklu/Hükümlü Hakları Komisyonu Yönergesi

 

TEKİRDAĞ BAROSU

CEZAEVİ İZLEME VE TUTUKLU/HÜKÜMLÜ HAKLARI KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

 

Amaç

Madde 1 - Bu Yönerge 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu 76. ve 95. Maddeleri kapsamında barolara ve Yönetim kurullarına verilen Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırma ve Ceza İnfaz Kurumlarında, avukat, tutuklu, hükümlü ve yakınlarının uluslararası sözleşmelerde veya ulusal mevzuatta tanınan hak ve yetkilerin kullanımı esnasında yaşanan ihlallerin izlenmesi, raporlanması ve çözümlenmesi hedeflerine yönelik çalışmalar yapma amacıyla kurulan Tekirdağ Barosu CEZAEVİ İZLEME VE TUTUKLU/HÜKÜMLÜ HAKLARI KOMİSYONUnun görev ve yetkilerini belirlemektir.

 

Kapsam

Madde 2 - Bu Yönerge; Tekirdağ Barosu CEZAEVİ İZLEME VE TUTUKLU/HÜKÜMLÜ HAKLARI KOMİSYONU’nun kuruluş, görev, yetki, üyelik, çalışma usul ve esaslarını, Tekirdağ Barosu Yönetim Kurulu ile CEZAEVİ İZLEME VE TUTUKLU/HÜKÜMLÜ HAKLARI KOMİSYONU ilişkilerini ve Tekirdağ Barosunda mevcut diğer komisyonlar ile ilişkilerine dair kuralları kapsamaktadır.

 

Dayanak

Madde 3 -  Bu Yönerge; 1136 sayılı Avukatlık Kanununun Yönetim kurulunun görevleri başlıklı 95 in ci maddesi hükümleri ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarına dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş, Komisyonun Görevleri, Üyelik

 

Kuruluş

Madde 4 - Komisyon, Tekirdağ Barosu levhasına yazılı avukatlar arasından en az dört avukatın yazılı talebinin Baro Başkanlığına sunulması ve Yönetim Kurulunda talebin kabul edilmesi veya Baro Yönetim Kurulunun kanundan doğan görevlerinin yerine getirilmesi amacı ile re'sen kurulur.

 

Komisyonun Görev ve Yetkileri

Madde 5 - (1) Komisyonun görev ve yetkileri şunlardır:

 

a-) Ceza İnfaz Kurumlarında ulusal, uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku bakımından tutuklu, hükümlü ve yakınları ile avukatların karşılaştığı sorunların izlenmesi, raporlanması ve çözümlenmesi hedefine yönelik çalışmalar yapmak,

 

b-) Tutuklu ve hükümlülerin Ceza İnfaz Kurumlarında mevcut yaşam koşulları ve standartlarının takip ve analiz edilerek insan haklarına aykırı olan uygulamaların tespit edilmesi, raporlanması, çözüm önerileri geliştirerek bunların yetkili ve görevli merciilere bildirilmesi,

 

c-) Cezaevi İzleme ve Tutuklu/Hükümlü Hakları Komisyonunda yürütülen hizmetlerin aksamadan devam etmesi için  gereken önlemleri almak, Komisyonda görev alan avukatların, görev aldığı her aşamada, görevlerini meslek onuruna uygun yerine getirebilmeleri için gerekli tedbirleri almak, gerekli olan hallerde ilgili diğer kurul, komisyon, merkezlerle işbirliği yaparak sorunları ve çözüm önerilerini tespit etmek,

 

d-) Ceza İnfaz Kurumlarında, avukatların karşılaştığı sorunlar ve çözümlerine dair avukat ve stajyerlere eğitim seminerleri düzenlenmesi için Yönetim Kuruluna talepte bulunmak,

 

e-) Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan tutuklu veya hükümlüler ile hükümlü yakınları tarafından Baro Başkanlığına gönderilen her türlü başvuru ve şikayetleri incelemek, değerlendirmek ve çözüme kavuşturmak,

 

f-) Komisyon amacı ile ilgili gördüğü hususlarda Baro Yönetim Kuruluna tavsiye mahiyetinde görüş bildirmek, Baro bünyesinde kurulu diğer komisyonlarla işbirliği yapmak,

 

g-) Baro Yönetim Kurulu görevlendirmelerini yerine getirmek,

 

h-) Üyelerin görev dağılımını belirlemek, çalışma grubu oluşturmak, bu gruplara veya üyelere görev vermek, üyeleri denetlemek,

 

i-) Komisyon amaçlarını gerçekleştirmek üzere Yönetim Kurulunun onayı doğrultusunda Ceza İnfaz Kurumlarının idari organları, İnfaz Savcılıkları, İnfaz Hakimlikleri, ilgili Adalet Komisyonları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar nezdinde gereken görüşmeleri yapmak, sorunları konuşmak ve sorunlara çözüm üretmek,

 

j-) Tekirdağ ili Yargı çevresinde kurulmuş veya kurulacak olan Ceza İnfaz Kurumlarında avukat ve stajyerlerin fiziki ve teknik koşullarının iyileştirilmesi noktasında gereken çalışmaları yürütmek,

 

k-) Tekirdağ ili Yargı çevresinde faaliyet gösteren Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu ile Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İdari Gözlem Kurulu’nda görev almak üzere temsilci/aday göstermek üzere Yönetim Kuruluna tavsiyede bulunmak,

 

(2) Komisyon, gerektiğinde diğer kurum, kuruluş ve kişilerle iş birliğini Baro Yönetim Kurulu’nun onayını almak kaydıyla yapar. Komisyonun, Baro'yu temsil etme sıfatı bulunmamaktadır. Komisyon adına kurum, kuruluş ve kişilerle yapılacak yazışmalar, Baro Başkanlığı vasıtası ile gerçekleştirilir. 

 

Komisyon, levhaya yazılı avukatlara ve avukat stajyerlerine komisyon faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapılması gerektiğinde bilgilendirme yapmak üzere Baro Yönetim Kurulundan talepte bulunur.

 

Komisyon, görev ve faaliyetleri hakkında Baro Yönetim Kuruluna dört ayda bir rapor sunar. Düzenlenen rapor Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi veya komisyon başkanı tarafından sunulur.

 

Üyelik

Madde 6 - Komisyon faaliyetlerinde görevlendirme talebi içerir üyelik dilekçesinin Baro Başkanlığına sunulması ve talebin Baro Yönetim Kurulunda kabul edilmesi ile üyelik başlar. Üyelerin, görevlerini ifa ederken temel bir kamu hizmetinin görülmesi bilinci ve sorumluluğu ile hareket ettikleri kabul edilir.

 

Komisyondan sorumlu olmak üzere yönetim kurulu üyeleri arasından en az bir yönetim kurulu üyesi Baro Yönetim Kurulu kararı ile atanır. Komisyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi veya üyelerinden biri koordinatör üye sıfatı ile toplantılara katılır.

 

Komisyona levhaya yazılı avukatlar ve avukat stajyerleri üye olabilir. Komisyon faaliyetleri dışında komisyon üyeleri, kartvizit ve başkaca yollarla meslektaşlar arası haksız rekabet yaratacak şekilde Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarına aykırı olarak Komisyon Üyesi, Başkanı ve sair sıfatlar kullanamaz. Baro Yönetim Kurulu bu tür kullanımlara ilişkin işlem yapma yetkisini saklı tutar.

 

 Haklı, geçerli ve gerektiğinde belgelendirilebilir mazeret sunmadan üç toplantı üst üste katılım sağlamayanların üyeliklerinin devamı hususunda değerlendirme yapmak üzere Baro Yönetim Kuruluna komisyon adına yazılı bildirimde bulunulur. Komisyon görevlendirmelerini üç defa üst üste haklı, geçerli ve gerektiğinde belgelendirilebilir mazeret sunmadan yerine getirmeyenler hakkında da yukarıda yazılı hükümler uygulanır.

 

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Toplantı, Çalışma Usul ve Esasları, Diğer Hükümler

 

Toplantı

Madde 7 - Toplantının yapılacağı gün, yer, saat ve gündem, tüm üyelere e-posta/ kısa mesaj/ mesajlaşma uygulaması yahut Baro vasıtası ile duyurulur. Beş üyenin toplantıya katılımı ile toplantı yeter sayısına ulaşılır. Komisyon, her ay en az bir kere toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Karara muhalif olanlar, muhalefet gerekçesini yazar. Karar defteri herhangi bir tasdike tabi değildir.

 

İlk toplantı Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi tarafından açılır. Komisyon, kendi üyeleri arasından başkan, başkan yardımcısı ve yazman seçer. Oylamada eşitlik olması halinde adaylar arasından kıdemli üye seçilmiş sayılır. Seçimden sonra Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi, seçilen başkana görevi devreder.

 

Komisyon, üyelerin toplantılara katılımını gösteren çizelgeyi tutar ve gerekli hallerde Baro Yönetim Kuruluna sunar.

 

Çalışma Usul ve Esasları

Madde 8 - Komisyon, Baro seçimlerini takiben işbu Yönergenin dördüncü maddesi usulünce kurulur ve göreve gelen Baro Yönetim Kurulunun görev süresi boyunca faaliyetlerini icra eder.

 

Komisyon, Baro Yönetim Kurulu tarafından yazılı olarak sevk edilen işler, Komisyona meslektaşlar veya tutuklu/hükümlüler ve yakınları tarafından iletilen başvurular veya işin içerik ve ivediliği nedeniyle doğrudan Komisyona iletilen talep ve başvurularda; Komisyon Başkanı, Başkan Yardımcısı veya Koordinatör Üye tarafından üyeler arasından işin özelliğine göre bir veya birkaç üye görevlendirebilir. Bu görevlendirme konusunda görevli üye/üyeler çalışma veya faaliyetin tamamlanması üzerine konu hakkında Komisyon faaliyet raporunda yer almak üzere yazılı rapor düzenler ve Komisyona sunar.

 

Komisyon, belirlenen gün ve saatte, başkan tarafından belirlenen gündemle ve başkanın çağrısı üzerine fiziki imkanlar elverdiği sürece Baro Hizmet Binası'nda, adliyelerde bulunan Baro odalarında veya Genç Ofis/CMK Uygulama Merkezinde toplantılarını gerçekleştirir. Üst üste iki kez olmamak üzere toplantılar çevrimiçi platformlar aracılığıyla yapılabilir. Toplantı, komisyon başkanı tarafından açılır ve gündem okunur. Başkanın yokluğunda Başkan Yardımcısı tarafından toplantı açılır ve gündem okunur. Her ikisinin de yokluğunda Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi tarafından, Koordinatör Üye'nin de bulunmaması halinde en kıdemli üye tarafından toplantı açılır ve yönetilir. Yazman toplantı tutanağını ve karar defterini yazar. Yazmanın yokluğunda toplantıda seçilen bir üye yazmanın görevlerini yapar. Toplantıda sunulan öneri, talep, görüşler ve verilen kararlar toplantı tutanağına ve karar defterine yazılır.

 

Gündem okunarak maddeler halinde üyelerin görüşleri alındıktan sonra verilen karar, karar defterine yazılır. Karar oylamalarında eşitlik olması halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Karara muhalif olanlar muhalefet gerekçesini yazar. 

  

Baro Yönetim Kurulunun Sorumluluğu

Madde 9 - Baro Yönetim Kurulu; fiziki imkanlar elverdiği ölçüde komisyon çalışma ve toplantılarını yürütmeleri için yer tahsis eder, komisyon faaliyetlerine ilişkin yaptığı görevlendirmelerde oluşan giderleri karşılar. Komisyonun faaliyetlerinden levhaya yazılı avukat ve avukat stajyerlerini haberdar etmek üzere toplu sms, e-posta gönderilerini uygun bulması halinde sağlar, Baro web sitesi ile sosyal medya üzerinden faaliyetlerin duyurulmasını temin eder.

 

Koordinatör Üyenin Sorumluluğu

Madde 10 - Baro Yönetim Kurulunca her bir komisyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak belirlenen koordinatör üye, Komisyon ile Baro Yönetim Kurulu arasında iletişim kurulmasını ve çalışmaların uyum içerisinde yapılmasını sağlar.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

Madde 11 - Bu Yönerge, Tekirdağ Barosu Yönetim Kurulunun 13.01.2023 tarihli ve 2023/57 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

 

Yürütme

Madde 12 - Bu Yönerge hükümlerini Tekirdağ Barosu Yönetim Kurulu yürütür.